Μπορεί Κάποιος Να Παρακολουθήσει Τα Email Που Στέλνω Από Τη Δουλειά;

Μπορεί Κάποιος Να Παρακολουθήσει Τα Email Που Στέλνω Από Τη Δουλειά;

Όταν στέλνω email από τον υπολογιστή μου στη δουλειά (μέσω gmail, outlook), μπορεί κάποιος να διαβάσει το περιεχόμενο τους αφού η εταιρία έχει κεντρικό server;

Αν ναι, τι μπορώ να κάνω για να μην διαβάζετε το περιεχόμενο τους;

Ευχαριστώ.

Η απάντηση του Michel:

Όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας (ή μια οποιαδήποτε συσκευή) για να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο μέσω μιας σύνδεσης που προέρχεται απο έναν κεντρικό server, ένα router ή ακόμη κι απο κάποιον άλλο υπολογιστή, τότε οποιοσδήποτε με τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί (εάν το θέλει) να παρακολουθήσει τα «χνάρια μας».

Φτάνει βέβαια να αποκτήσει πρόσβαση στο router, τον server ή τον υπολογιστή.

Για να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις μας θα πρέπει τα δεδομένα να μεταφέρονται κρυπτογραφημένα.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τόσο το Gmail, το Outlook, αλλά και το Yahoo Mail, εδώ και λίγο καιρό έχουν ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση SSL για όλους τους χρήστες των υπηρεσιών τους.

Εάν είναι ενεργοποιημένη η κρυπτογράφηση στο δικό σου λογαριασμό, είναι κάτι που μπορείς πολύ εύκολα να διαπιστώσεις.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εισέλθεις στο webmail σου. Τότε θα επικεντρωθείς στη διεύθυνση, και θα παρατηρήσεις εάν ξεκινάει απο https. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα δεδομένα μεταξύ εσένα και της ιστοσελίδας μεταφέρονται κρυπτογραφημένα.
image

Σε περίπτωση που ξεκινάει με το συνηθισμένο http τότε σημαίνει πως η κρυπτογράφηση δεν είναι ενεργοποιημένη, και θα πρέπει να την ενεργοποιήσεις απ' τις ρυθμίσεις του webmail σου.

Η ύπαρξη της κρυπτογράφησης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εάν κάνεις πληρωμές ή αγορές μέσω διαδικτύου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχεις την στιγμή της πληρωμής.

Όλες οι σελίδες πληρωμών μέσω διαδικτύου πρέπει να είναι κρυπτογραφημένες, και αυτό είναι κάτι που οφείλει να φροντίσει ο ιδιοκτήτης τους.

Εμείς απο πλευράς μας, ποτέ δεν βάζουμε αριθμούς πιστωτικής κάρτας, paypal κτλ. όταν βλέπουμε πως η σελίδα πληρωμής δεν είναι κρυπτογραφημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα τα δεδομένα μας να κλαπούν από τρίτους.

Εν κατακλείδι

Σήμερα μάθαμε πόσο σημαντική είναι η κρυπτογράφηση για όσες ιστοσελίδες μεταφέρουν ευαίσθητα δεδομένα.

Είδαμε επίσης πως μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν τα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας μεταφέρονται κρυπτογραφημένα.

Ελπίζω να βοήθησα!

Τα λέμε και πάλι σύντομα.