Το Ιστορικό Του Facebook Με Λίγα Λόγια

Το Ιστορικό Του Facebook Με Λίγα Λόγια

Θα ήθελα να μου πεις μερικά πράγματα για το Facebook.

Όπως για παράδειγμα από ποιους και πότε δημιουργήθηκε, πόσα άτομα είναι μέλη μέχρι στιγμής και ότι άλλο εσύ θεωρείς πως αξίζει τον κόπο να μάθω.

Τα χρειάζομαι για μια εργασία και εάν μπορούσες να με βοηθήσεις να βρω εύκολα αυτές τις πληροφορίες θα σου ήμουν ευγνώμων!

Η απάντηση του Michel:

Όπως φαίνεται, σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα… ιστορίας κι αυτό είναι δική σου επιθυμία. Επιθυμία την οποία με αρκετή ευχαρίστηση θα ικανοποιήσω.

Το Facebook είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη με πάνω απο 1 δισεκατομμύριο (1,300,000,000 μέχρι το τέλος του 2013) ενεργούς χρήστες, ενώ τα 680 εκατομμύρια απ' αυτούς χρησιμοποιούν και το κινητό τους για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του.

Ο Mark Zuckerberg μαζί με τους συγκάτοικους του (Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz και Chris Hughes) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δημιούργησαν το Facebook τον Φεβρουάριο του 2004. Να είσαι σίγουρη, πως εκείνη την στιγμή ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν να φανταστούν την πορεία που θα ακολουθούσε.

Σήμερα, το Facebook είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας με χρηματιστηριακή αξία κάτι περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που υποδηλώνει πως το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Αφού λοιπόν κάλυψα τα ερωτήματα που μου έθεσες, θα σου παραθέσω κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία που κατα την άποψη μου παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Σημεία-σταθμοί στην πορεία του Facebook:

 • Πρόγονος του Facebook θεωρείται το Facemash. Facemash ονομαζόταν αρχικά το κοινωνικό δίκτυο που έφτιαξαν το 2003 οι ίδιοι άνθρωποι που ένα χρόνο μετά θα έφτιαχναν το Facebook.
 • Το Facemash είχε προσελκύσει 450 επισκέψεις και 22000 θεάσεις φωτογραφιών στις πρώτες 4 ώρες λειτουργίας του.
 • Το 2004 η ονομασία άλλαξε σε Facebook λόγο κάποιων νομικών προβλημάτων, ενώ ο κώδικας γράφτηκε απ' την αρχή.
 • Η αρχική διαδικτυακή διεύθυνση του νεογέννητου κοινωνικού δικτύου (του Facebook αυτή την φορά) δεν ήταν αυτή που ξέρουμε σήμερα (facebook.com) αλλά ήταν thefacebook.com
 • Το Facebook αρχικά δεχόταν εγγραφές μόνο απο άτομα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια και κολλέγια των ΗΠΑ.
 • Το 2005 ήταν ακόμη μια χρονιά σταθμός αφού η δημοτικότητα του αυξήθηκε. Πλέον άρχισε να δέχεται μέλη και από Λύκεια, πάντα βέβαια εντός ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά άλλαξε το domain σε facebook.com, το οποίο εκείνη την στιγμή άξιζε 200.000 δολάρια.
 • Το 2006 αποφασίστηκε να επιτρέπετε σε άτομα κάτω των 13 ετών να γίνονται μέλη και να φτιάχνουν προφίλ.
 • Τον Οκτώβριο του 2007 η Microsoft επένδυσε 240.000 δολάρια αγοράζοντας το 1,6% του Facebook ενώ παράλληλα απέκτησε το δικαίωμα να προβάλλει διαφημίσεις στους χρήστες του Facebook.
 • Τον Γενάρη του 2008 το Facebook αναρριχήθηκε στην κορυφή των κοινωνικών δικτύων, αφού ήταν πλέον η ιστοσελίδα με τις περισσότερες επισκέψεις μεταξύ των ιστοσελίδων της ίδιας κατηγορίας.
 • Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, την εβδομάδα που τελείωνε στις 13 Μαρτίου 2010, περισσότερα άτομα επισκεύτηκαν το Facebook παρά το Google.
 • Τον Νοέμβριο του 2010 η εκτιμώμενη αξία του Facebook ήταν 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεπέρασε κολοσσούς όπως το eBay, ενώ έγινε η τρίτη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρία των ΗΠΑ.
 • Τον Μάρτιο του 2011, το Facebook αποφάσισε να διαγράφει μέχρι και 20,000 προφίλ καθημερινά για παράνομες δραστηριότητες όπως spam ή παρενόχληση.
 • Μάρτιος 2012: Το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο. Την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε το App Center.
 • 2013: Ανακοινώθηκε η λειτουργία του Graph Search, η μηχανή αναζήτησης του Facebook που μας επιτρέπει να ψάξουμε «παντού» στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Εν Κατακλείδι

Αυτά ήταν εν συντομία τα ορόσημα που αξίζει να θυμάσαι για την πορεία του Facebook μέχρι σήμερα.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά μαζί μου.