Πως Μπορώ Να Εκμεταλλευτώ το Πληκτρολόγιο Μου Αποδοτικότερα σε Windows Vista;

Πως Μπορώ Να Εκμεταλλευτώ το Πληκτρολόγιο Μου Αποδοτικότερα σε Windows Vista;

Γεια σου. Χρησιμοποιώ Windows Vista. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Μήπως μπορώ να βρω κάπου όλες τις διαθέσιμες συντομεύσεις που υπάρχουν μέσω πληκτρολογίου για τα Vista;

Δηλαδή ξέρω ότι πατώντας Ctrl+V μπορώ να κάνω paste. Επίσης κατά τον ίδιο τρόπο, Ctrl+C = copy. Ποιοί άλλοι συνδυασμοί πλήκτρων υπάρχουν που θα μπορούσαν να με κάνουν περισσότερο αποδοτικό κατά τη χρήση του υπολογιστή μου;

Η απάντηση του Michel:

Αρχικά, κάνοντας ένα σύντομο ιστορικό, θα σου αναφέρω πως πριν απο αρκετά χρόνια, τότε που οι υπολογιστές χειρίζονταν αποκλειστικά και μόνο με πληκτρολόγιο, τέτοιου είδους shortcuts ήταν μονόδρομος κατα τη χρήση του υπολογιστή.

Βέβαια τότε, οι χρήστες των υπολογιστών δεν είχαν στη διάθεση τους φιλικά περιβάλλοντα χρήσης, όπως αυτά που έχουμε εμείς σήμερα.Όλες οι εντολές προς τον υπολογιστή δίνονταν μέσω πληκτρολόγησης εντολών.

Αργότερα, με την «εφεύρεση»/διάδοση του ποντικιού αλλά και την εξέλιξη των γραφικών, η χρήση του πληκτρολογίου περιορίστηκε μόνο στα απαραίτητα, δηλαδή την πληκτρολόγηση κειμένου.

Σιγά-σιγά όλες οι λειτουργίες κατέληξαν να γίνονται μέσω της χρήσης του αγαπημένου μας εργαλείου, του ποντικιού.

Για να είμαι όμως απόλυτα δίκαιος, οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου εξακολουθούσαν, και εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν, αλλά ο μέσος χρήστης ούτε που τις γνωρίζει, αφού προτιμά την απλότητα του ποντικιού.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως το ποντίκι είναι πάντα η πιο γρήγορη μέθοδος για να δώσουμε μια εντολή προς τον υπολογιστή μας.

Παίρνω ως παράδειγμα το "paste" που αναφέρεις πιο πάνω. Σκέψου ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 κλικ με το ποντίκι για να κάνεις ένα paste, ενώ με το πληκτρολόγιο γίνεται πιέζοντας ταυτόχρονα 2 πλήκτρα.

Άν υποθέσουμε πως ήθελες να κάνεις 10 paste συνεχόμενα, δεν θα ήταν πιο εύκολο να γίνουν μέσω του πληκτρολογίου παρά μέσω του ποντικιού;

Με συντομεύσεις σαν κι αυτές, η Microsoft έχει φροντίσει να εφοδιάσει όλες τις εκδόσεις των Windows, και βέβαια και στα Windows Vista δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν.

Υπάρχουν πάρα πολλές συντομεύσεις, που αν τις μάθεις και τις χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα ή στη δουλειά σου, τότε σίγουρα θα αυξήσεις κατά πολύ την παραγωγικότητα σου. Ενώ ταυτόχρονα θα σε διευκολύνουν.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές συντομεύσεις που βρίσκουμε στα Windows Vista (παρεμπιπτόντως, σχεδόν όλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παλαιότερες εκδόσεις).

Πρώτα ας δούμε μερικές συντομεύσεις που αξιοποιούν το «πλήκτρο Windows». Αν δεν γνωρίζεις το «πλήκτρο Windows», είναι εκείνο το πλήκτρο που έχει το σύμβολο των Windows. Θα το βρείς κάτω-κάτω στο πληκτρολόγιο σου, δίπλα απ' το Alt. Θα το βρεις σε όλα τα σύγχρονα πληκτρολόγια που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το λειτουργικό σύστημα.

Ξεκινάμε με το «πλήκτρο Windows» λοιπόν, και συνεχίζουμε με κάποια άλλα βασικά shortcuts..

 

Συντόμευση
Πλήκτρο Windows
Πλήκτρο Windows + D
Πλήκτρο Windows + E
Πλήκτρο Windows + F
Πλήκτρο Windows + L
Shift +Πλήκτρο Windows + M
Πλήκτρο Windows + R
Ctrl + A
Ctrl + C
Ctrl + X
Ctrl + V
Ctrl + F4
Alt + F4
Shift + Delete
Alt + Tab
Εντολή
Για να Ανοίξεις ή να Κλείσεις το "Start Menu"
Για να ελαχιστοποιήσεις όλα τα ανοικτά παράθυρα
Για να ανοίξεις το "My Computer"
Για άνοιγμα της Αναζήτησης
Για Logout ή αλλαγή χρήστη
Μεγιστοποιεί όλα τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα
Τρέχει το "Run"
Επιλέγει τα πάντα σε ένα παράθυρο
Αντιγράφει ότι επιλεγμένο (Copy)
Cut
Επικολλά ότι έχεις κάνει προηγουμένως Copy ή Cut (Paste)
Κλείνει το τρέχων έγγραφο
Κλείνει το τρέχων πρόγραμμα
Μόνιμη διαγραφή (χωρίς κάδο ανακύκλωσης)
Κύλιση μεταξύ όλων των ανοικτών παραθύρων

 

Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft μια πλήρη λίστα με όλα τα shortcuts του λειτουργικού Windows Vista.

Δεν χρειάζεται να αποστηθίσεις το κάθε shortcut που υπάρχει. Μάθε αυτά που θα σου φανούν περισσότερο χρήσιμα στην καθημερινότητα σου.

Εν Κατακλείδι

Σήμερα μάθαμε τις πιο σημαντικές συντομεύσεις πληκτρολογίου που υπάρχουν στο λειτουργικό Windows Vista. Δώσαμε επίσης την διεύθυνση με όλες τις συντομεύσεις για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα.

Ελπίζω να βοήθησα!

Τα λέμε ξανά σύντομα.