Πως Να Κάνω Την Taskbar Των Windows 7 Να Μοιάζει Με Την Taskbar Των Windows XP;

Πρόσφατα απόκτησα Windows 7. Γενικά είναι πιο όμορφα και πιο εύχρηστα απο τα Windows XP, αυτό όμως που με προβληματίζει είναι η λειτουργία της taskbar στο κάτω μέρος, και συγκεκριμένα η διαχείριση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Αυτή η λειτουργία έχει διαφοροποιηθεί αρκετά απ' τα XP και μπορώ να πω πως δεν με βολεύει καθόλου. Ειδικά αυτή η 'καινοτομία' του να βρίσκονται όλα τα ανοικτά παράθυρα του ίδιου προγράμματος στο ίδιο εικονίδιο μου είναι αρκετά βασανιστική και χρονοβόρα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει η taskbar των Windows 7 όπως ήταν στα XP; Αν δεν γίνεται ακριβώς, τουλάχιστον στο περίπου, υπάρχει κάποια λύση;

Η απάντηση του Michel:

Είναι αλήθεια πως στα Windows 7 έχουν γίνει αρκετές τροποποιήσεις απ' τη μαμά Microsoft, και αυτό σου είναι αρκετά εμφανές ειδικά επειδή η μετάβαση σου σε αυτά έχει γίνει απ' ευθείας απο τα Windows XP. Είσαι και εσύ ένας απο τους πολλούς οι οποίοι προσπέρασαν τα Windows Vista (τα οποία έχουν πολλές γραφικές ομοιότητες με τα Windows 7) και βρέθηκαν ξαφνικά απο τα ξεπερασμένα (πλεον) Windows XP, στα σύγχρονα Windows 7.

Το θέμα στο οποίο αναφέρεσε είναι μια καινοτομία των Windows 7. Σε αυτή έκδοση των Windows, η λειτουργία της taskbar έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Οι απόψεις είναι διχασμένες όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της λειτουργικότητας της, αν και οι πιο πολλές απόψεις που εκφράζονται είναι θετικές. Αν και εγώ προσωπικά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου οπισθοδρομικό, και πάντα με καλή διάθεση αντιμετωπίζω οποιεσδήποτε αλλαγές ή καινοτομίες, έτσι αντιμετώπισα και αυτή την περίπτωση με θετικότητα. Μετά όμως απο αρκετή χρήση του λειτουργικού, τάχθηκα υπέρ της άποψης πως η λειτουργία της taskbar θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί στις ανοικτές εφαρμογές.

Απαντώντας στο ερώτημα σου, αρχικά, θα δούμε πως παρουσιάζονται οι ανοικτές εφαρμογές στη taskbar των Windows 7, και στη συνέχεια θα μάθουμε πως να κάνουμε τη λειτουργία της να μοιάζει με αυτη των Windows XP, απλά αλλάζοντας κάποιες ρυθμίσεις της.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ένα μέρος της taskbar των Windows 7. Μπορούμε να δούμε εικονίδια τα οποία αποτελούν συντομεύσεις για διάφορα προγράμματα του υπολογιστή μας. Μπορείς να διακρίνεις ότι έχω ανοικτά δύο παράθυρα Windows Explorer; Στα Windows XP όπως ξέρεις, όλα τα ανοικτά προγράμματα εμφανίζονται στη taskbar ως παραλληλόγραμμα, ξεχωριστά το κάθε ένα, στα Windows 7 όμως, το εικονίδιο παραμένει σταθερό όσα ανοικτά παράθυρα του ίδιου προγράμματος και εαν έχουμε ταυτόχρονα να τρέχουν.
image

Σε περίπτωση που θέλουμε να μεταβούμε σε κάποιο απο αυτά τα ανοικτά παράθυρα, αφού βάλουμε το ποντίκι μας ή κάνουμε κλικ πάνω στο εικονίδιο στη taskbar, τότε τα ανοικτά παράθυρα του συγκεκριμένου προγράμματος θα εμφανιστούν σε μικρογραφίες, και ένα κλικ σε κάποιο απο αυτά είναι αρκετό για να εμφανιστεί πλήρες στην οθόνη. Αυτή η συμπύκνωση, για κάποια προγράμματα είναι θετική -όπως για παράδειγμα ο Windows Explorer-, για κάποια άλλα όμως, θα ήταν προτιμότερο -κατα την άποψη μου- να εμφανίζονταν αναλυτικά στη taskbar. Κλασσικό παράδειγμα που θα ήθελα να γίνεται αυτό είναι ο Internet Explorer.
image

Δυστυχώς όμως δεν είναι δυνατό να ρυθμίσουμε αυτή τη λειτουργία για το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά, έτσι θα αρκεστούμε στο να εμφανίζονται στη taskbar όλα τα ανοικτά προγράμματα αναλυτικά όπως γίνεται στα Windows XP. Ας δούμε λοιπόν τις ρυθμίσεις που πρέπει να αλλάξουμε για να το πετύχουμε αυτό..

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε δεξί κλικ με το ποντίκι μας σε κάποιο κενό χώρο στη taskbar, και απο τις επιλογές που θα δούμε μπροστά μας επιλέγουμε την τελευταία η οποία ονομάζεται Properties.
image

Εδώ μπορούμε να δούμε μερικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της taskbar. Ως πρώτο βήμα, βάζουμε τικ στο Use small icons έτσι ώστε τα εικονίδια στη taskbar να γίνουν λίγο πιο μικρά. Στη συνέχεια, στο πεδίο Taskbar buttons επιλέγουμε Never combine, και τέλος κάνουμε κλικ στο OK.
image

Όπως μπορούμε να δούμε, η λειτουργία και η εμφάνιση της taskbar μόλις έχει αλλαξει, και τα ανοικτά προγράμματα εμφανίζονται ακριβώς έτσι όπως είσαι συνηθισμένος απ τα Windows XP.
image

Αυτό ήταν όλο. Φαντάζομαι το αποτέλεσμα θα σε βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο έτσι ώστε να είσαι περισσότερο αποδοτικός και άνετος κατα τη χρήση του υπολογιστή σου.