Πως Μπορώ να Φωτογραφήσω το Desktop Μου Σε Windows XP;

Σε μερικές ιστοσελίδες (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σου), βλέπω να χρησιμοποιείτε διάφορες φωτογραφίες του desktop των Windows σας, είτε για να "δείξετε" κάτι στον αναγνώστη, είτε ως παραδείγματα.

Χρειάζομαι να κάνω και εγώ το ίδιο, όχι όμως σε κάποια ιστοσελίδα αλλά σε κάποια αρχεία του world. Μπορώ να βγάλω αυτές τις φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσω κάποιο ειδικό πρόγραμμα; Χρησιμοποιώ Windows XP Home, αν αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία..

Η απάντηση του Michel:

Ευχαριστώ για το ερώτημα σου φίλε μου. Βέβαια, περισσότερο σε ευχαριστώ για το περιστατικό που μου θύμησες το οποίο και θα σου αναφέρω αμέσως τώρα. Πριν από 2 περίπου χρόνια, κάποιος γνωστός μου φίλος προσπαθούσε να κάνει ακριβώς αυτό που εσύ με ρωτάς σήμερα. Μόνο που προσπαθούσε να φωτογραφήσει την οθόνη του υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας την φρεσκο-αγορασμένη του ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, νομίζοντας πως αυτός ήταν ο τρόπος που το κάνουν όλοι. Βέβαια ευτυχώς που για καλή του τύχη βρισκόμουν εγώ εκεί, και του έδειξα τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Φυσικά όμως, ακόμη μέχρι και σήμερα, συχνά θυμόμαστε το περιστατικό και γελάμε.

Αυτό το οποίο ψάχνεις λοιπόν, βρίσκεται ενσωματωμένο στον πυρήνα των Windows XP (και σε όλες τις άλλες εκδόσεις των Windows βέβαια), έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσεις κανένα «ειδικό» πρόγραμμα. Το μαγικό κουμπάκι για αυτή τη δουλειά, βρίσκεται στο πληκτρολόγιο σου, και ονομάζεται Print Screen, ή Prt Scr ή κάτι παρόμοιο!

Συνήθως αυτό το κουμπάκι βρίσκεται δεξιά από το F12, και αφού το βρεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις σε μια καλή πόζα στο desktop σου και ακολούθως να πατήσεις αυτό το κουμπί. Τώρα, αυτό που μόλις έχει γίνει, είναι πως τα Windows έχουν φωτογραφήσει το desktop σου. Αθόρυβα, ήσυχα και διακριτικά. Βέβαια, τώρα σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί, «και πού βρίσκεται αποθηκευμένη η φωτογραφία;». Η απάντηση είναι, «πουθενά ακόμη!».

Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία που μόλις έχεις βγάλει, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας στο paint, και να κάνεις paste τη φωτογραφία. Ακολούθως, μπορείς να την αποθηκεύσεις, ή να την χρησιμοποιήσεις όπως αλλιώς θέλεις.

Αυτή τη διαδικασία θα δούμε αμέσως τώρα:

Αν δεν έχεις ιδέα που βρίσκεται το Microsoft Paint, θα το βρείς ακολουθώντας την πορεία Start --> All Programs --> Accessories --> Paint
image

Τρέχοντας το πρόγραμμα αρχικά θα είναι άδειο, όμως απ το μενού του προγράμματος, θα κάνεις paste τη φωτογραφία που έχεις τραβήξει πατώντας το Prt Scr. Αυτό γίνεται ακριβώς όπως βλέπεις στην πιο κάτω εικόνα.
image

Όπως βλέπεις, η φωτογραφία που έχω τραβήξει βρίσκεται πλέον στο Paint. Τώρα μπορώ να την αποθηκεύσω ή να την επεξεργαστώ με ευκολία.
image

Θα προτιμήσω όμως να την αποθηκεύσω αφού το περιβάλλον του Paint δεν είναι και το πιο εύκολο για επεξεργασία. Η αποθήκευση γίνεται εύκολα απ το μενού, όπως σε όλα τα προγράμματα.
image

Δώσε μια έγκυρη ονομασία στο αρχείο -χωρίς space bar-, και επέλεξε τον τύπο του αρχείου που θα ήθελες να γίνει η αποθήκευση. Καλύτερα ΜΗΝ αφήσεις τον τύπο Bitmap αν δεν είσαι σίγουρος πως αυτό θέλεις, γιατί το αρχείο θα είναι αρκετά μεγάλο. Για ιστοσελίδες ή για χρήση σε office αρχεία, η επιλογή του JPEG ή του PNG θα σε καλύψουν μια χαρά.
image

Όπως βλέπεις τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Τώρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εικόνα όπως εσύ θέλεις. Αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή είναι μεγάλη σε ανάλυση ή/και μέγεθος, μπορείς να την κάνεις crop χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σου πρόγραμμα ζωγραφικής.. :-)