Πως Μπορώ Να Αλλάξω Την Τιμή DPI Στα Windows 7;

Προέρχομαι από τα Windows XP και ψάχνω τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να αλλάξω το μέγεθος DPI στα Windows 7.

Μια βοήθεια παρακαλώ;

Η απάντηση του Michel:

Καθώς αλλάζουμε λειτουργικό σύστημα, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πλέον δεν θα βρίσκουμε και τόσο εύκολα από ότι τα βρίσκαμε στο παλαιό μας. Όπως όλα όμως ανανεώνονται και εξελίσσονται, έτσι και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να μαθαίνουμε αυτές τις αλλαγές, και τελικώς να τις αφομοιώνουμε έτσι ώστε να συνεχίζουμε να κάνουμε αποδοτικά την εργασία μας.

Για όσους πιθανώς να μην γνωρίζουν, πρώτα θα εξηγήσω τι είναι η τιμή DPI και ποιος είναι ο ρόλος της. Στη συνέχεια, θα δούμε πως μπορεί κάποιος να αλλάξει αυτή την τιμή έτσι ώστε να λυθεί και η απορία σου.

Αλλάζοντας την τιμή DPI, αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να έχουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας μεγαλύτερα κείμενα, αλλά και άλλα στοιχεία όπως εικονίδια και μενού. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει πιο ξεκούραστη, ειδικά για όσους παραπονιούνται στον εαυτό τους πως «όλα στον υπολογιστή φαίνονται πολύ μικρά» ή «λιγότερο μικρά», αρκετά μικρά όμως έτσι ώστε να καθιστούν την πολύωρη χρήση του υπολογιστή (αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος τον υπολογιστή αλόγιστα για αρκετές ώρες χωρίς ξεκούραση) μια υπερβολικά κουραστική υπόθεση, περισσότερη απο όσο θα έπρεπε να κουράζεται ένας μέσος άνθρωπος. Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει το αντίθετο, να μικρύνει δηλαδή το DPI, τότε όπως είναι λογικό, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν τώρα και στην πράξη πως μπορεί κάποιος να αλλάξει την τιμή DPI στα Windows 7..

Αρχίζουμε με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας μας. Από το μενού που θα δούμε μπροστά μας, κάνουμε κλικ στο Personalize.
image

Τώρα, στο αριστερά και κάτω μέρος του παραθύρου που έχει ανοίξει μπροστά μας, κάνουμε κλικ στο Display.
image

Εδώ τώρα, έχουμε μερικές προεπιλεγμένες τιμές για το DPI τις οποίες και μπορούμε να ρυθμίσουμε με ένα κλικ. Απλά επιλέγουμε το μέγεθος που επιθυμούμε και κάνουμε κλικ στο Apply για να ενεργοποιήσουμε αυτή την αλλαγή.
image

Η όποια αλλαγή όμως, θα ενεργοποιηθεί αφού κάνουμε ξανά Log in στον υπολογιστή μας, και μας ενημερώνει για αυτό η ακόλουθη ειδοποίηση.
image

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που επιθυμούμε να θέσουμε εμείς μια δική μας τιμή για την ανάλυση DPI; Σε αυτή την περίπτωση, θα κάνουμε κλικ στο Set custom text size -DPI που θα δούμε στο αριστερά μέρος του παραθύρου.
image

Εδώ τώρα, έχουμε 2 τρόπους για να θέσουμε την τιμή που επιθυμούμε. Μπορούμε είτε να την πληκτρολογήσουμε στο κατάλληλο πεδίο, είτε να σύρουμε χρησιμοποιώντας το ποντίκι μας την εικονική μεζούρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πεδίο, μεγαλώνοντας έτσι ή μικραίνοντας το μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αφού βρούμε το κατάλληλο μέγεθος που επιθυμούμε, κάνουμε κλικ στο OK.
image

Όπως μπορείς να δεις τώρα, μαζί με τα άλλα προεπιλεγμένα μεγέθη που βρίσκονται στο λειτουργικό σύστημα, έχει προστεθεί ακόμη ένα, το custom που είναι η δική μας ρύθμιση την οποία μόλις επιλέξαμε. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει και πάλι να κάνουμε κλικ στο Apply όπως επίσης και να κάνουμε ξανά Log out και Log in στον υπολογιστή μας για να ενεργοποιηθούν τα νέα μεγέθη στην οθόνη μας. Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος με τα νέα μεγέθη, τότε πολύ απλά μπορείς να επαναλάβεις ξανά την ίδια διαδικασία.
image

Υπέροχα!!

Τώρα, δεν έχεις πλέον καμία δικαιολογία στο να μην χρησιμοποιείς ξεκούραστα και άνετα τον υπολογιστή σου.