Πως να Ενεργοποιήσω την Δημιουργία Σημείου Επαναφοράς Συστήματος (Restore Point) στα Windows Vista;

Πως να Ενεργοποιήσω την Δημιουργία Σημείου Επαναφοράς Συστήματος (Restore Point) στα Windows Vista;

Καλημέρα. Έχω τα Vista Home και δεν μου επιτρέπουν να δημιουργήσω «Σημείο Επαναφοράς»!

Αναλυτικότερα... Μπαίνω στα Vista ως διαχειριστής «υποτίθεται». Πάω «Εναρξη > Βοηθήματα > Εργαλεία Συστήματος > Επαναφορά Συστήματος». Μετά από τη σχετική άδεια και αρκετή καθυστέρηση, τελικά μου ανοίγει το παράθυρο: «Επαναφορά Συστήματος». Κατόπιν στο παράθυρο: «Επαναφορά Συστήματος» κατευθύνομαι στο κάτω μέρος του: «Για τη δημιουργία ενός σημείου επαναφοράς κλπ» και ανοίγω την προστασία συστήματος. Βρίσκομαι στην καρτέλα: «Προστασία Συστήματος» του παράθυρου: «Ιδιότητες Συστήματος» και στο κάτω μέρος δεξιά το κουμπί: «Δημιουργία» μου είναι απενεργοποιημένο γιατί παραπάνω αναφέρει ότι: «Η ρύθμιση παραμέτρων είναι απενεργοποιημένη από την πολιτική ομάδας» !!!

Τα ερωτήματά μου αναλυτικά είναι: Πως μπορώ να ενεργοποιήσω το κουμπί: «Δημιουργία» αλλάζοντας προφανώς τις εντολές της πολιτικής ομάδας και να γίνω επιτέλους «διαχειριστής» στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια; Αυτά Michel, ευχαριστώ για την υπομονή σου...

Η απάντηση του Michel:

Αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη ερώτηση.

Όχι από άποψη δυσκολίας εύρεσης της απάντησης, αλλά ως προς το μέγεθος του ίδιου του ερωτήματος.

Αυτό μου αποδυκνείει την αποφασιστικότητα και τη θέληση σου να βρεις λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Απ' ότι μπορώ να καταλάβω, αφού η περιγραφή σου βασίζεται σε ελληνικούς όρους, χρησιμοποιείς ελληνικά Windows Vista. Εγώ θα σου δώσω την απάντηση χρησιμοποιώντας μια αγγλική έκδοση των Windows Vista, αυτό όμως δεν θα πρέπει να σε προβληματίσει καθόλου στο να με ακολουθήσεις. Εξ' άλλου γι' αυτό υπάρχουν και οι απαραίτητες συνοδευτικές εικόνες, οι οποίες κάνουν τα πράγματα πιο κατανοητά και εύπεπτα.

Για να βάλω στο κλίμα και άλλους αναγνώστες ή και άλλους που πιθανόν να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, θα κάνω τώρα μια μικρή περισκόπηση του προβλήματος σου. Προσπαθώντας λοιπόν να δημιουργήσεις ένα νέο Restore Point, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την παρακάτω εικόνα, δηλαδή με το κουμπί Create να είναι απενεργοποιημένο και ψάχνεις τον τρόπο να το ενεργοποιήσεις.
image

Αυτό συμβαίνει λόγο του ότι η ρύθμιση «Turn off Configuration» είναι ενεργοποιημένη στο σύστημα σου είτε μέσω του «Group Policy», είτε μέσω της «Registry». Για Windows Vista λειτουργικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια από τις δύο πιο κάτω μεθόδους για να αλλάξεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση..

Η πρώτη μέθοδος είναι η αλλαγή της ρύθμισης αυτής χρησιμοποιώντας τον «Group Policy Editor». Αν η έκδοση των Windows που χρησιμοποιείς περιλαμβάνει τον «Group Policy Editor» τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις αυτή την μέθοδο (στην Home έκδοση των Vista δεν περιέχεται ο «Group Policy Editor», άρα θα χρησιμοποιήσεις την δεύτερη μέθοδο που γίνεται μέσω Registry. Αναφέρω αυτή τη μέθοδο για χρήστες άλλων εκδόσεων των Vista, που πιθανό να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα).

Πρώτη μέθοδος, μέσω του «Group Policy Editor».

Αρχικά κανουμε κλικ στο Start στον υπολογιστή μας, πληκτρολογούμε στο πεδίο gpedit.msc και πατάμε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο μας. Με αυτό τον τρόπο θα τρέξει ο Group Policy Editor. Σε περίπτωση που δούμε κάποιο μύνημα λάθους, αυτό πάει να πει πως η έκδοση των Windows Vista μας δεν περιέχει τον συγκεκριμένο Editor και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δεύτερη μέθοδο που θα περιγράψω αργότερα.
image

Προσπερνάμε το μύνημα επιβεβαίωσης κάνοντας κλίκ στο Continue.
image

Βρισκόμαστε στον Group Policy Editor. Στο αριστερό μέρος στρέφουμε την προσοχή μας όπου πρέπει να ακολουθήσουμε την ακόλουθη διαδρομή η οποία είναι: Computer Configuration > Administrative Templates > System > System Restore.
image

Αφού επιλέξουμε το System Restore, τότε στο δεξί μέρος θα δούμε δύο επιλογές. Κάνουμε διπλό κλικ στην επιλογή Turn off Configuration έτσι ώστε να επεξεργαστούμε τις ρυθμίσεις του.
image

Εδώ τώρα, πρέπει να επιλέξουμε την επιλογή Not Configured και ακολούθως να κάνουμε κλικ στο OK. Κλείνουμε και τον Group Policy Editor και τώρα το πρόβλημα μας πρέπει να έχει λυθεί !
image

Σε περίπτωση που πιο πάνω η επιλογή 'Not Configured' ήταν ήδη επιλεγμένη, τότε την αλλάζουμε σε 'Enabled', κάνουμε κλίκ στο 'Apply'. Μετά την ξανα αλλάζουμε σε 'Not Configured', πατάμε ξανά 'Apply' και 'OK'.

Δεύτερη μέθοδος, μέσω της Registry.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Registry δεν είναι για παιχνίδια. Ένα λάθος μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον υπολογιστή σου. Είναι προτιμότερο να πάρουμε πρώτα ένα backup πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε εκεί μέσα. Αν δυσκολεύεσαι τότε σοφότερο είναι να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή κάποιου γνωστού σου με περισσότερες γνώσεις που θα μπορεί να χειριστεί το θέμα με ασφάλεια.

Αρχικά κανουμε κλικ στο Start στον υπολογιστή μας, πληκτρολογούμε στο πεδίο regedit.exe και πατάμε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο μας. Με αυτό τον τρόπο θα τρέξει ο Registry Editor.
image

Προσπερνάμε το μύνημα επιβεβαίωσης κάνοντας κλίκ στο Continue.
image

Βρισκόμαστε στον Registry Editor. Στο αριστερό μέρος στρέφουμε την προσοχή μας όπου πρέπει να ακολουθήσουμε την ακόλουθη διαδρομή η οποία είναι: HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> Policies -> Microsoft -> Windows NT -> SystemRestore.
image

Δυστυχώς για το τελευταίο βήμα δεν μπορώ να σου παρέχω βοηθητική εικόνα όμως είναι αρκετά απλό το τι θα πρέπει να κάνεις.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε στο αριστερό μέρος το 'SystemRestore', τότε στο δεξί μέρος θα δούμε το κλειδί με την ονομασία DisableConfig. Το επιλέγουμε και το διαγράφουμε (μόνο το συγκεκριμένο πεδίο με την ονομασία DisableConfig με δεξί κλικ και delete). Κλείνουμε τον Registry Editor, κάνουμε restart τον υπολογιστή και τότε το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί!

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείς ή διστάζεις να χρησιμοποιήσεις τον Registry Editor, η πιο πάνω διαδικασία μπορεί να γίνει αυτόματα μέσω αυτού του μικρού αρχείου. Το κατεβάζεις στο desktop σου (με Save As..), κάνεις δεξί κλικ πάνω του και επιλέγεις 'Merge'. Τότε η πιο πάνω διαδικασία θα γίνει αυτόματα και χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο από μέρους σου.

Εν Κατακλείδι

Σήμερα μάθαμε πως να ενεργοποιήσουμε την δημιουργία σημείου επαναφοράς συστήματος όταν αυτή είναι απενεργοποιημένη.

Μάθαμε και τους δύο διαθέσιμους τρόπους έτσι ώστε η απάντηση να είναι πλήρης για όλες τις εκδόσεις των Windows Vista.

Ελπίζω να βοήθησα και να έλυσες το πρόβλημα σου με ευκολία.

Τα λέμε ξανά σύντομα!