Ποιες Είναι Οι Κυριότερες Διαφορές Του iPhone 4 Και Του iPhone 4S;

Ποιες Είναι Οι Κυριότερες Διαφορές Του iPhone 4 Και Του iPhone 4S;

Έχω την ευκαιρία να αγοράσω σε παρόμοια τιμή είτε ένα ολοκαίνουριο iPhone 4 είτε ένα μεταχειρισμένο iPhone 4S σε πολύ καλή κατάσταση από κοντινό μου φιλαράκι.

Θα ήθελα σε παρακαλώ πολύ να με διαφωτίσεις στις κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο έτσι ώστε να αποφασίσω ευκολότερα ποιο να επιλέξω. Να αναφέρω ότι το μεταχειρισμένο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση αφού το φιλαράκι μου το έχει εδώ και 2 μήνες και το προσέχει αρκετά. Ευχαριστώ.

Η απάντηση του Michel:

Αφού το μεταχειρισμένο κινητό είναι αρκετά προσεγμένο και είσαι σίγουρος για την κατάσταση του, τότε θα παραλείψω τον παράγοντα αυτό και θα σου παρουσιάσω τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο.

Όσο αφορά το iPhone 4, αυτό κυκλοφόρησε από την Apple στις αρχές του 2011 και ήδη έχει κάνει μια αρκετά καλή πορεία άποψη πωλήσεων. Οι αλλαγές που έφερε μαζί του το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες.

Το iPhone 4 έφερε μαζί του, για πρώτη φορά σε κινητό της Apple, τη δυνατότητα να τρέχει παράλληλα πολλαπλές εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα ανανεώθηκε το λειτουργικό σύστημα καθώς και το περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη.

Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και το iPhone 4S , το οποίο ήταν βελτιωμένο σε αρκετά σημεία σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, ενώ η κυριότερη του προσθήκη θεωρείτε από πολλούς πως είναι η «Siri».

Ας δούμε όμως τις κυριότερες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μοντέλων.

Όσο αφορά το θέμα του επεξεργαστή, το iPhone 4 φοράει επεξεργαστή A4 (1GHz) ενώ το iPhone 4S διπύρηνο επεξεργαστή A5Με λίγα λόγια, και αφού ο επεξεργαστής του δεύτερου έχει αντικατασταθεί με ένα πιο γρήγορο μοντέλο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε συνθήκες στρεσαρίσματος θα είμαστε σε θέση να τρέχουμε περισσότερες εφαρμογές σε πιο αποδεκτές ταχύτητες, και έτσι η εμπειρία μας θα είναι η καλύτερη, χωρίς ενοχλητικά κολλήματα. 

Όσο αφορά τον φακό της κάμερας, μπορώ να πω ότι το iPhone 4S έχει βελτιωθεί, αφού φοράει φωτογραφικό φακό 8 megapixel ενώ το iPhone 4 κυκλοφόρησε με φακό 5 megapixel. Όσο αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, το iPhone 4 κυκλοφόρησε με αποθηκευτικό χώρο μέχρι 32GB, ενώ το 4S κυκλοφορεί μέχρι και 64GB.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο..

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Οι επεξεργαστές και στα δύο μοντέλα είναι αρκετά ικανοποιητικοί για τους συνηθισμένους χρήστες. Δεν υπάρχει όμως η παραμικρή αμφιβολία πως ο διπύρηνος A5 του iPhone 4S υπερέχει αρκετά σε σύγκριση με τον A4.

Αυτή η διαφορά επιτρέπει στον A5 να τρέχει το λειτουργικό πιο ευχάριστα, ενώ η προβολή γραφικών είναι για αυτόν «παιχνιδάκι». Σίγουρα όμως, το iPhone 4 αξίζει τα χρήματα του, αλλά να αναμένεις μερικά κολλήματα σε απαιτητικές εφαρμογές όπως για παράδειγμα παιχνίδια τα οποία είναι απαιτητικά σε γραφικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ

Όπως είπα και προηγουμένως, το iPhone 4 έχει φωτογραφικό φακό των 5 megapixel, ενώ το iPhone 4S αναβαθμίστηκε στα 8 megapixel.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά ευδιάκριτη, ενώ να σου υπενθυμίσω πως το προηγούμενο μοντέλο, το iPhone 3G ήταν εφοδιασμένο με φακό των 3 megapixel.

Να σου επισημάνω επίσης ότι με το σκέτο 4, θα μπορείς να τραβήξεις βίντεο ανάλυσης 720p, ενώ με το 4S θα σου είναι διαθέσιμη και η ανάλυση 1080p.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μέχρι την επόμενη φόρτιση, έχει βελτιωθεί σημαντικά στα μοντέλα 4 και 4S σε σύγκριση με το iPhone 3G.

Η διαφορά ήταν της τάξης του 30-40% και ήταν πραγματικά μια αρκετά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τον προκάτοχο τους. Παρόλα αυτά, η διαφορά της μπαταρίας μεταξύ του iPhone 4 και του iPhone 4S δεν είναι μεγάλη και οι περισσότεροι χρήστες που τα έχουν χρησιμοποιήσει και τα δύο αναφέρουν πως η μπαταρία τους διαρκεί περίπου το ίδιο.

Άρα σε αυτό τον τομέα έχουμε ισοπαλία.

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ SIRI

Η πιο σημαντική αναβάθμιση του iPhone 4S θεωρείτε από πολλούς η προσθήκη της «Siri» η οποία προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη στους χρήστες του iPhone 4.

Τι είναι όμως η Siri;

Η Siri είναι η νέα προσθήκη της Apple η οποία δίνει την δυνατότητα στο κινητό να «ακούει» και να «απαντάει».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για «αναγνώριση φωνής». Έτσι λοιπόν, το iPhone 4S είναι σε θέση να μας διαβάζει τα sms που λαμβάνουμε, ή να του «μιλάμε» και αυτό να πληκτρολογεί κείμενο στην οθόνη μας.

Με αυτό τον τρόπο η Apple φιλοδοξεί να μας παρέχει ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης και χρήσης του κινητού μας.

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρών αυτή η ιδέα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της. Το πιο σημαντικό για εμάς τους Έλληνες είναι πως ακόμη δεν υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της μόνο στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικα, Ιταλικά, Γιαπωνέζικα και Κορεάτικα.

Αυτές είναι οι πιο κύριες διαφορές μεταξύ των δύο.

Όσον αφορά το ποιο απ' τα δύο τελικά θα επιλέξεις, το αφήσω σε 'σένα ανάλογα με τις ανάγκες σου, αν και πιστεύω πως απ' τη στιγμή που μπορείς να τα αποκτήσεις σε παρόμοια τιμή, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις το πιο νέο μοντέλο που είναι το iPhone 4S.

Τα λέμε.