Πως Να Επιλέξω Web Host;

Θέλω να ανεβάσω μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ. Μέχρι σήμερα είχα στον υπολογιστή μου εγκατεστημένο τον apache και κατα κάποιο τρόπο φιλοξενούσα μόνος μου την ιστοσελίδα.

Το μόνο που αγόρασα είναι το domain. Πλέον όμως, η επισκεψιμότητα της έχει αυξηθεί πολύ και η adsl σύνδεση μου δεν αρκεί έτσι αποφάσισα να αγοράσω χώρο και να την ανεβάσω. Απο πού θα μου πρότεινες να αγοράσω;

Η απάντηση του Michel:

Πολλές φορές, ιδιαίτερα προτού κάποιος αποκτήσει εμπειρία στη συντήρηση ιστοσελίδων, μπορεί να το προτιμήσει να φιλοξενεί την ιστοσελίδα του στον ίδιο τον υπολογιστή του και χρησιμοποιώντας ίσως την dsl σύνδεση του, να την κάνει διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, αυτό το προτιμούν στα αρχικά τους βήματα πολλοί αρχάριοι, μέχρι όμως να τολμήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να αγοράσουν πακέτο web hosting. Αν όμως είσαι εξ’ αρχής αποφασισμένος, ότι η ιστοσελίδα σου θα έχει διάρκεια, τότε όσο πιο γρήγορα πληρώσεις για να αγοράσεις online χώρο, τόσο το καλύτερο.

Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν μερικά χρόνια πριν δημιούργησα την πρώτη μου ιστοσελίδα, για 6 μήνες την φιλοξενούσα στον υπολογιστή μου, ακριβώς έτσι όπως εσύ σήμερα, έχοντας αγοράσει μόνο το domain. Στη συνέχεια όμως, καθώς οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, η αγορά web hosting ήταν μονόδρομος. Όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις της ιστοσελίδας σου και οι προσωπικές σου βλέψεις για το μέλλον, τα πακέτα που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες hosting είναι τόσα πολλά που δύσκολα δεν θα βρεις λύση ακριβώς στα μέτρα σου.

Η διαδικασία επιλογής και απόφασης από πού θα προβείς στην αγορά, είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να υποδείξω κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε εξάλλου προσφέρω ο ίδιος υπηρεσίες hosting, όμως δίνοντας σου μερικές βασικές συμβουλές μπορώ να σε καθοδηγήσω έτσι ώστε να επιλέξεις σοφότερα και ευκολότερα. Αυτή σου η επιλογή δεν πρέπει να σε τρομάζει, αφού δεν είναι αρκετά δύσκολη. Φτάνει πρώτα να έχεις ιεραρχήσει με προσοχή τις ανάγκες σου, το τι χρειάζεσαι, και μετά να κάνεις μια σύντομη έρευνα στην αγορά.

Κατ’ αρχής θα πρέπει να αποφασίσεις δύο πράγματα. Πόσο χώρο θα χρειαστείς; Πόση κίνηση (traffic) θα έχει η ιστοσελίδα σου; Αυτό μπορείς να το υπολογίσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά που λογικά θα έχεις κρατήσει για την ιστοσελίδα σου, ακόμη και αν την είχες στον υπολογιστή σου. Μήπως 10GB είναι υπέρ αρκετά; Υπάρχουν αρκετοί hosts οι οποίοι προσφέρουν απεριόριστα GB τόσο χώρου όσο και κίνησης. Πόσο όμως ισχύει αυτό; Επιλέγοντας «απεριόριστο», προσοχή στα μικρά γράμματα καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που μπορούν να ενεργοποιηθούν και τότε θα σε βρουν να διαμαρτύρεσαι για το «απεριόριστο» του χώρου σου.

Το επόμενο που θα πρέπει να ερευνήσεις είναι το πόσο αξιόπιστος είναι ο κάθε host. Μήπως κάθε μέρα θα ξυπνάς με το άγχος του εάν η ιστοσελίδα σου είναι online ή offline; Αυτό θα πρέπει να το ερευνήσεις. Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση στο google, μπορείς με ευκολία να βρεις κριτικές άλλων πελατών σχεδόν όλων των εταιρειών, τις οποίες σίγουρα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου. Οι πολλές κακές κριτικές σίγουρα δεν είναι καθόλου καλός οιωνός.

Αν ρωτήσεις κάποιον να σου πει τι θα πρέπει να προσέξεις παίρνοντας την απόφαση σου, θα σου έλεγε τα γνωστά.

Όμως, πέρα από αυτά που θεωρούνται ως τα βασικά, υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία πολλοί αρχάριοι παίρνοντας την απόφαση τους, δεν τα προσέχουν καν. Και εδώ θα ήθελα να σταθώ περισσότερο γιατί τα θεωρώ και αυτά εξίσου σημαντικά.

Σημαντικό είναι να προσέξεις μέχρι πόσα ξεχωριστά domain μπορείς να φιλοξενήσεις στο συγκεκριμένο πακέτο που αγοράζεις. Αγοράζοντας απεριόριστο χώρο (ή πχ 500GB που είναι όντως αρκετά), το να μπορείς να φιλοξενείς μόνο ένα domain θα είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα σε προβληματίσει. Σκοπεύεις στο σύντομο μέλλον να αγοράσεις και άλλο domain και να δημιουργήσεις ακόμη μια ιστοσελίδα ανεβάζοντας την στο ίδιο πακέτο; Τότε πρέπει οπωσδήποτε το πακέτο που θα αγοράσεις να πληρεί την συγκεκριμένη προϋπόθεση, δηλαδή να σου επιτρέπει περισσότερα από 1 domain.

Ψάξε αν προσφέρουν free ή trial υπηρεσίες ή ακόμη και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που πιθανόν δεν θα είσαι ικανοποιημένος και μην διστάσεις να δοκιμάσεις τις υπηρεσίες τους έτσι ώστε να αποκτήσεις προσωπική άποψη από πρώτο χέρι.

Μπορείς να προ-πληρώσεις μόνο για 1 μήνα και μετά αν είσαι ικανοποιημένος να συνεχίσεις; Σε καμία περίπτωση μην βρεθείς με συμβόλαιο και προπληρωμή για 1 χρόνο έτσι στα τυφλά χωρίς να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου.

Πρόσεξε τη διαδικασία backup! Πιο παλιά εγώ είχα μπλέξει με μια εταιρία όπου το πακέτο που είχα αγοράσει δεν πρόσφερε εύκολα backups. Έτσι αργότερα, όταν έφτασε ο καιρός που ήθελα να μεταφέρω την ιστοσελίδα μου σε άλλο server, έπρεπε να κατεβάσω την ιστοσελίδα αρχείο-αρχείο μέσω ftp!! Εν τω μεταξύ το μέγεθος των ανεβασμένων αρχείων είχαν ανέλθει γύρω στα 8GB οπότε.. καταλαβαίνεις! Άλλη η χάρη και η ευκολία του να πατάς ένα κουμπάκι και σε 10 λεπτά να έχεις διαθέσιμο προς κατέβασμα ένα συμπιεσμένο αρχείο που να περιέχει όλα τα αρχεία, τις databases και τα email του λογαριασμού.

Ότι και αν επιλέξεις, να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως, αυτά που πληρώνεις αυτά θα πάρεις. Μπορεί κάποτε το πιο ακριβό πακέτο, να μην είναι το καλύτερο, όμως αυτό ισχύει και για το πιο φτηνό που σίγουρα δεν θα είναι της ίδιας ποιότητας με κάτι πιο ακριβό. Σίγουρα όμως, μπορείς να βρεις οικονομικά και ταυτόχρονα αξιόλογα πακέτα που θα καλύπτουν αυτά που ζητάς.

Καλή τύχη.