Παίζει Ρόλο απο Πού θα Αγοράσω το Domain;

Βρίσκομαι στο στάδιο της αγοράς domain .com για το site μου. Έχω αποφασίσει το όνομα και είναι ελεύθερο.

Πραγματικά όμως έχω μπερδευτεί γιατί αλλού βρίσκω τα domain σε μια τιμή, αλλού τα βρίσκω σε άλλη τιμή. Και μιλάμε για διαφορά 5-10 ευρώ. Αλλού μάλιστα το βρήκα και δωρεάν για μια ζωή σε συνδυασμό με πακέτο hosting :-) Αυτό το δωρεάν όμως με φοβίζει. Πόσο ρόλο παίζει απο που θα το αγοράσω τελικά το domain;

Η απάντηση του Michel:

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια κάποιας ιστοσελίδας είναι το domain της. Δεν θα ήταν υπερβολή ακόμη και αν έλεγα ότι ίσως να είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των ιστοσελίδων. Ειδικά όμως, το θέμα της ασφάλειας του domain πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα περισσότερο ακόμη και από το θέμα της τιμής του. Εξάλλου, 5-10 ευρώ πάνω-κάτω δεν είναι και κάποιο υπερβολικό ποσόν, φτάνει βέβαια να είσαι σίγουρος ότι η κυριότητα του domain θα σου ανήκει αποκλειστικά!

Πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις, αποφασίζουν πολύ βεβιασμένα τον registrar τους, βασιζόμενοι περισσότερο σε παράγοντες όπως: τιμή ή τη δημοτικότητα του registrar. Βέβαια, το ότι κάποιος registrar είναι αρκετά δημοφιλής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ο καλύτερος. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, όπου αρκετές εταιρίες κτίζουν την επιτυχία τους στηριζόμενες σε στρατηγικές προώθησης των υπηρεσιών τους (κοινώς marketing), και έτσι μπορεί να έχουν εκατομμύρια πελάτες, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουν μπορεί να είναι του μετρίου.

Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίσει λοιπόν, είναι το πώς θα εξασφαλίσεις την κυριότητα του domain που προτείθεσε να αγοράσεις, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι η εταιρία που θα μεσολαβήσει για την εγγραφή του, δεν θα υπάρχει περίπτωση αργότερα να σου αμφισβητήσει την κυριότητα του domain, δημιουργώντας σου έτσι προβλήματα.

Μερικοί σημαντικοί παραμέτροι που πρέπει να προσέξεις επιλέγοντας registrar για το νέο σου domain είναι οι εξής:

Ψάξε να βρεις κάποιον αξιόπιστο registrar. Προσοχή, να θυμάσαι ότι η ψηλή δημοτικότητα δεν είναι πάντα απόδειξη αξιοπιστίας ούτε καλών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, παρόλο που ο GoDaddy χωρίς αμφισβήτηση, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως σε εγγραφές domain, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών που προσφέρει, παρόλα αυτά πάσχει σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών και έτσι συχνά ακούγονται πολλά παράπονα απο αυτούς. Βεβαιώσου λοιπόν, ότι ο registrar είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή να εξετάσει κάποιο πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίζει κάποιος πελάτης (εσύ δηλαδή) και επίσης προτού προβεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αλλαγές που έχουν να κάνουν άμεσα με το domain του πελάτη του, ότι έρχεται πρώτα σε συνεννόηση μαζί του.

Μερικοί registrars, κάνουν το εξής, βλέπουν παγκοσμίως τα στατιστικά αναζήτησης για νέα domain (τα δημοφιλέστερα εκ των οποίων είναι πολύ πιθανό κάποιος ιδιώτης να επιχειρήσει να αγοράσει στο σύντομο μέλλον), και έτσι δρώντας ταχύτατα, τα αγοράζουν πρώτοι αναγκάζοντας έτσι τους υποψήφιους αγοραστές να τα αγοράσουν από αυτούς, ίσως και σε ψηλότερες τιμές.

Ποτέ μην συνδυάζεις την αγορά χώρου με το «δωρεάν domain για πάντα» που προσφέρουν κάποιοι, εκτός αν είσαι 100% σίγουρος για την συγκεκριμένη εταιρεία. Εγώ έμαθα το πάθημα μου, με τον πιο δύσκολο τρόπο, πριν μερικά χρόνια. Είναι καλύτερο να αγοράζεις ξεχωριστά από άλλη εταιρία την φιλοξενία και από άλλη το domain. Γιατί; Στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν για διάφορους λόγους να θέλεις να αλλάξεις server φιλοξενίας της ιστοσελίδας σου, και να μετακινηθείς σε κάποια άλλη εταιρία. Με το domain όμως τι γίνεται; Θα σου το δώσουν και αυτό εύκολα ή θα σου δημιουργήσουν προβλήματα κατά την μεταφορά αμφισβητώντας την κυριότητα του;

Μην χρησιμοποιείς τις ιδιωτικές υπηρεσίες κάποιου registrar για ανωνυμία στο domain. Είναι γνωστό, ότι αν κάνεις “whois” κάποιο domain μπορείς να δεις σε ποιόν ανήκει. Χρησιμοποιώντας αυτής της μορφής την ανωνυμία, δεν θα φαίνεσαι εσύ ξεκάθαρα ως ο κυρίαρχος του domain αφού το όνομα σου αντικαθιστάτε με την ονομασία της εταιρίας, και έτσι σε περίπτωση διαμάχης ή αμφισβήτησης στο μέλλον, δεν θα μπορείς να αποδείξεις ότι αυτό σου ανήκει.

Πάντα να διαβάζεις προσεκτικά τους όρους εγγραφής και υπηρεσιών της κάθε εταιρείας. Ακόμη και τα μικρά γράμματα γιατί αυτά μπορεί κάποτε να σε βοηθήσουν να μείνεις μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις.

Ελπίζω να βοήθησα.

Προηγούμενο άρθρο
Πως Να Επιλέξω Web Host;